| Free shipping up € 75,- | Phone +31 (0)6 4645 5700 (10-18hr) |

Beginners gitaren

Hoe kies je de juiste gitaar?
Het kiezen van je eerste gitaar is vaak niet eenvoudig, in samenwerking met Koen van Gitaarles van Koen hebben wij geprobeerd om je wat handvatten te geven.
Baton Rouge 4
set-up / meten = weten

Het kiezen van de goede (beginners) gitaar

Al weer 5 jaar werken wij samen met Koen Snoek van Gitaarles van Koen. 

Koen heeft met zijn online gitaarlessen het gitaar leren spelen laagdrempelig weten te maken. Hetzelfde idee heb ik met het aanbieden van gitaren.

Een gitaar moet bij je passen en als beginnende gitaarspeler zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Zo veel verschillende soorten, modellen, met stalen snaren of toch nylon snaren, een breed fretboard of smal, etc. etc.

Een van de meest gehoorde reden dat mensen stoppen met gitaar leren spelen is dat de gitaar niet fijn speelt.
Om die reden heb ik met diverse gitaarleraren waaronder Koen een selectie gemaakt van goede (betaalbare) gitaren voor beginnende gitaristen. 

De lessen van Gitaarles van Koen, zijn gebaseerd op spelen op een Western gitaar (staalsnarige gitaar).
Hierin zijn veel verschillende modellen die allemaal als western gitaar worden aangeduid.

In onze selectie western gitaren voor beginners hebben wij o.a. deze modellen: 
Dreadnought (grote kast) 
Grand auditorium (meer taille in de kast) en 
OM (folk) model gitaren(slanker, kleinere kast)
Reisgitaar (ook veel gebruikt als kindergitaar)

Let daar op als je een gitaar gaat aanschaffen. Als je zelf klein van stuk bent kun je beter kiezen voor een OM model of een grand auditorium model.

Vervolgens is de vorm van de hals ook belangrijk.
Vaak wordt geroepen ik heb kleine vingers dus ik moet een smalle hals hebben, dat kan, maar in mijn beleving is de dikte van de hals bepalender of deze fijn te bespelen is.

De meerwaarde die ik  meegeef is dat de gitaar voor verzending een volledige set-up krijgt waardoor deze soepel speelt met de juiste afstelling van hals en snaarhoogte.

Daarnaast heb je vervolgens in ieder geval nodig om met de lessen van Koen te kunnen starten:

Stemapparaat, Plectrum en een Capodaster.
Optioneel kun je dan nog kiezen voor een tas als bescherming en een standaard of gitaarhanger  om de gitaar in weg te zetten.

Voor vragen ben ik altijd telefonisch of via mail te bereiken. 

Hieronder vind je de selectie western gitaren, accessoires en complete startersbundels.


Het verschil tussen massief hout en gelamineerd hout

Hierboven hebben we het een en ander uitgelegd over de verschillende modellen.

Er zijn tal van dingen waar je aan moet denken als u op zoek bent naar een nieuwe gitaar, nu gaan we ons op slechts één concentreren: waar je gitaar van is gemaakt. 

Akoestische gitaren hebben dus een speciale plaats in de wereld. Ze zijn thuis op talloze locaties en relevant in elk denkbaar muziekgenre, en het kan een plek claimen als een van de meest invloedrijke muziekinstrumenten van de afgelopen 100 jaar.

Zoals de namen al doen vermoeden, zijn dit gitaren die uitsluitend vertrouwen op een massief houten kist om zowel een breed scala aan tonen als verschillende niveaus van geluidsprojectie of volume te produceren. Je kunt akoestische gitaren krijgen in hun traditionele vorm, of met elektronica erop:  Acoustic-Electric zoals ze in de VS bekend staan. We zullen dit onderwerp echter in een ander bericht behandelen, dus laten we op het goede spoor blijven.


Het bovenblad van je akoestische gitaar:

Het belangrijkste onderdeel van een akoestische gitaar is het bovenblad. Dit is het deel dat de primaire stem van het instrument vormt en ook de projectie en dus het volume bepaalt. Dus het hebben van een top (of klanktafel!) gemaakt van goed materiaal is ontzettend belangrijk. Er zijn gitaren met een volledig massief klankhouten bovenblad, wat betekent dat het bovenblad van uw akoestiek een massief stuk sparrenhout, cederhout, mahonie of Trembesi zal zijn. Het enkele stuk zou door het midden zijn gezaagd, in de lengterichting, en geopend als een boek om een ​​zogenaamd 'book-matched' blad te creëren. Daarom ziet de houtnerf er min of meer symmetrisch uit... en omdat het een enkel stuk hout is, van dezelfde boom, uit dezelfde groeiperiode, kan het als één geheel bewegen en resoneren. En daarom is het belangrijk.
Gitaren met een laminaat bovenblad, gebruiken vaak een bovenblad van multiplex (gemaakt van verschillende houtsoorten, stof en lijm) met mooi fineer erop. Hoewel functioneel, betekent dit dat het belangrijkste onderdeel van de gitaar incongruent is: het kan niet bewegen of resoneren als een enkele eenheid, omdat de ene houtsoort anders zal bewegen dan de andere, en lijm en stof zitten gewoon in de weg. Het is ok, maar gewoon niet zo goed als het zou kunnen.
Maar het grootste verschil is dat een massief houten blad na verloop van tijd beter zal gaan klinken. Terwijl het hout wordt geschud door de natuurlijke resonantie van het instrument, vinden de kleine vezels geleidelijk hun natuurlijke rustplaats en worden ze geleidelijk hechter aan elkaar gebreid, waardoor de unieke stem van uw instrument verder wordt verbeterd en verfijnd. Een 20 jaar oude gitaar zal dus mooi zijn 'ingespeeld', dat wil zeggen dat de houtvezels niet meer zo veel bewegen, omdat ze hun ideale positie hebben gevonden, wat op zijn beurt betekent dat het gitaarblad nog meer kan werken sterk als een enkel resonerend stuk.
Dit is bij een gitaar met een gelamineerd bovenblad niet aan de orde. Deze klinkt over 20 jaar nagenoeg gelijk als toen je hem uit de doos haalde.
Hoewel het bovenblad misschien wel het belangrijkste onderdeel van een akoestische gitaar is, spelen de achterkant en zijkanten ook een essentiële rol en voegen ze de extra laag karakter toe die de ene van de andere onderscheidt.


De achterkant en zijkanten:

De bovenstaande logica is van toepassing bij het begrijpen van de voordelen van de achterkant en zijkanten van massief klankhout: een enkel stuk massief hout kan als één geheel bewegen, terwijl laminaten met fineer erop niet.

Maar waar het echt interessant wordt, is het verschil dat de keuze van klankhout op de achterkant en zijkanten maakt voor het algehele sonische karakter van elke gitaar.
Palissander levert briljante hoge tonen en rijke bas; Mahonie zal sterker zijn in de middentonen; en Trembesi zit mooi in het midden van de twee.

Dus welke gitaar past bij mijn behoeften.

Hoewel er algemeene kennis is over welke houtsoorten het beste zijn voor bepaalde toepassingen, zijn er geen echte regels, en dat is het leuke ervan. Je kunt een groot aantal gitaren uitproberen met combinaties van Tophout en Bodywood, totdat je degene vindt die je 'aanspreekt'. Alleen omdat Rosewood historisch de voorkeur geniet van Fingerstyle-spelers, wil dat nog niet zeggen dat het het beste is voor je nieuwe compositie... hoewel dat misschien wel het geval is. Maar voordat je het hebt geprobeerd, weet je het gewoon niet!

Kom langs  en probeer wat uit of ga naar je  plaatselijke winkel om te proberen. Het wordt leuk, want ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat er maar weinig dagen zo leuk zijn als 'een nieuwe gitaardag'!
set-up / meten = weten

Reviews

Qwenny Van Hengel
Qwenny Van Hengel
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Alle benodigdheden bij elkaar, voor een prima prijs

6 maanden geleden
Qwenny Van Hengel
Qwenny Van Hengel
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Prachtige gitaar, zeer goede prijs/ kwaliteit verhouding

6 maanden geleden
Iboya
Iboya
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

De gitaar is in het echt nog mooier

12 maanden geleden
Paul
Paul
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Beste snaren die er zijn voor mij persoonlijk ,gebruik deze al jaren , en blijf ze zeker aanraden

1 jaar geleden
Anita van Hoorn
Anita van Hoorn
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Eerst telefonisch contact opgenomen voor gitaar advies. Leon nam er ruim voldoende tijd voor en tijdens het advies heb ik meegekeken op de website. Uiteindelijk besteld en de volgende dag had ik mijn pracht gitaar al in handen. Ivm mijn postuur en kleine handen kan ik nu fatsoenlijk gitaarles volgen. Ik werd bij één oogopslag verliefd op deze Faith Nomad! Als leek kan ik duidelijk horen dat er een geluid in zit die er niet voor onder doet dan een gitaar van groot formaat.

1 jaar geleden
Copyright © 2021 LP Guitars
cartmagnifiercrosschevron-downarrow-up