Het verschil tussen massief hout en gelamineerd hout
Hierboven hebben we het een en ander uitgelegd over de verschillende modellen.
Er zijn tal van dingen waar je aan moet denken als u op zoek bent naar een nieuwe gitaar, nu gaan we ons op slechts één concentreren: waar je gitaar van is gemaakt.
Akoestische gitaren hebben dus een speciale plaats in de wereld. Ze zijn thuis op talloze locaties en relevant in elk denkbaar muziekgenre, en het kan een plek claimen als een van de meest invloedrijke muziekinstrumenten van de afgelopen 100 jaar.
Zoals de namen al doen vermoeden, zijn dit gitaren die uitsluitend vertrouwen op een massief houten kist om zowel een breed scala aan tonen als verschillende niveaus van geluidsprojectie of volume te produceren. Je kunt akoestische gitaren krijgen in hun traditionele vorm, of met elektronica erop: Acoustic-Electric zoals ze in de VS bekend staan. We zullen dit onderwerp echter in een ander bericht behandelen, dus laten we op het goede spoor blijven.
Het bovenblad van je akoestische gitaar:
Het belangrijkste onderdeel van een akoestische gitaar is het bovenblad. Dit is het deel dat de primaire stem van het instrument vormt en ook de projectie en dus het volume bepaalt. Dus het hebben van een top (of klanktafel!) gemaakt van goed materiaal is ontzettend belangrijk. Er zijn gitaren met een volledig massief klankhouten bovenblad, wat betekent dat het bovenblad van uw akoestiek een massief stuk sparrenhout, cederhout, mahonie of Trembesi zal zijn. Het enkele stuk zou door het midden zijn gezaagd, in de lengterichting, en geopend als een boek om een zogenaamd 'book-matched' blad te creëren. Daarom ziet de houtnerf er min of meer symmetrisch uit... en omdat het een enkel stuk hout is, van dezelfde boom, uit dezelfde groeiperiode, kan het als één geheel bewegen en resoneren. En daarom is het belangrijk.
Gitaren met een laminaat bovenblad, gebruiken vaak een bovenblad van multiplex (gemaakt van verschillende houtsoorten, stof en lijm) met mooi fineer erop. Hoewel functioneel, betekent dit dat het belangrijkste onderdeel van de gitaar incongruent is: het kan niet bewegen of resoneren als een enkele eenheid, omdat de ene houtsoort anders zal bewegen dan de andere, en lijm en stof zitten gewoon in de weg. Het is ok, maar gewoon niet zo goed als het zou kunnen.
Maar het grootste verschil is dat een massief houten blad na verloop van tijd beter zal gaan klinken. Terwijl het hout wordt geschud door de natuurlijke resonantie van het instrument, vinden de kleine vezels geleidelijk hun natuurlijke rustplaats en worden ze geleidelijk hechter aan elkaar gebreid, waardoor de unieke stem van uw instrument verder wordt verbeterd en verfijnd. Een 20 jaar oude gitaar zal dus mooi zijn 'ingespeeld', dat wil zeggen dat de houtvezels niet meer zo veel bewegen, omdat ze hun ideale positie hebben gevonden, wat op zijn beurt betekent dat het gitaarblad nog meer kan werken sterk als een enkel resonerend stuk.
Dit is bij een gitaar met een gelamineerd bovenblad niet aan de orde. Deze klinkt over 20 jaar nagenoeg gelijk als toen je hem uit de doos haalde.
Hoewel het bovenblad misschien wel het belangrijkste onderdeel van een akoestische gitaar is, spelen de achterkant en zijkanten ook een essentiële rol en voegen ze de extra laag karakter toe die de ene van de andere onderscheidt.
De achterkant en zijkanten:
De bovenstaande logica is van toepassing bij het begrijpen van de voordelen van de achterkant en zijkanten van massief klankhout: een enkel stuk massief hout kan als één geheel bewegen, terwijl laminaten met fineer erop niet.
Maar waar het echt interessant wordt, is het verschil dat de keuze van klankhout op de achterkant en zijkanten maakt voor het algehele sonische karakter van elke gitaar.
Palissander levert briljante hoge tonen en rijke bas; Mahonie zal sterker zijn in de middentonen; en Trembesi zit mooi in het midden van de twee.
Dus welke gitaar past bij mijn behoeften.
Hoewel er algemeene kennis is over welke houtsoorten het beste zijn voor bepaalde toepassingen, zijn er geen echte regels, en dat is het leuke ervan. Je kunt een groot aantal gitaren uitproberen met combinaties van Tophout en Bodywood, totdat je degene vindt die je 'aanspreekt'. Alleen omdat Rosewood historisch de voorkeur geniet van Fingerstyle-spelers, wil dat nog niet zeggen dat het het beste is voor je nieuwe compositie... hoewel dat misschien wel het geval is. Maar voordat je het hebt geprobeerd, weet je het gewoon niet!
Kom langs en probeer wat uit of ga naar je plaatselijke winkel om te proberen. Het wordt leuk, want ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat er maar weinig dagen zo leuk zijn als 'een nieuwe gitaardag'!